Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Polemika se "synem" a s redakcí našeho a Babišova idnes

k mému článku Jak financovat politické strany a hnutí. "Demokracie je diskuse", napsal Masaryk, a pokud je věcná a upřímná, může se proměnit i v polemiku. A jak mi svého času napsal Milan Uhde, "polemika má být nelítostná".

Zatímco od profesorky etiky na UK Anny Hogenové mi na článek přišla reakce "Nádherné, machhábři panují jen skrz peníze… PLNÝ SOUHLAS!!!!," od mého tak velkého přítele, že mu - protože je o generaci mladší - říkám čtvrtý syn, malého živnostníka ale velkého počítačového grafika Tomáše Psoty mi přišla tato "nelítosná" kritika:

"Vzhledem k nutnosti posílat 'Babišovi' kopii občanky, aby mi schváli účet na idnes, odpovídám jen Tobě: Politické strany by NEMĚLY být financování státem. Tento způsob financování dělá z politiky byznys, navíc nespravedlivý. Strana, která ve volbách do Sněmovny získá 3,01 % hlasů, obdrží od státu 6 mil. Kč ročně (příspěvek na činnost). Jiná strana, která získá 2,99 % hlasů neobdrží nic (kromě příspěvku na úhradu volebních nákladů, který získávají všechny strany s volebním ziskem nad 1,5 %). Pak tu máme stranu, jejíž volební výsledek činil 5,01 % hlasů. Tato strana získává 10 mil. Kč ročně od státu. Všechny uvedené strany oslovují velmi podobné množství voličů. Pokud vezmu navíc v potaz možný počet členů stran v uvedeném příkladu, pak třetí strana, která mát byť jen 100 členů, je na tom výrazně lépe než první strana, která může mít členů třeba 2000. To mi jako rovná soutěž politických stran nepřipadá. Proto by politické strany měly být financovány VÝHRADNĚ z příspěvků a darů svých členů a příznivců.

Rozhodně souhlasím s tím, že politické strany by měly bojovat o voliče idejemi, ne penězi. Mám-li dobré ideje, mám dost členů a dost peněz na provoz a jejich zveřejňování. Mám-li program pro kočku, případně nemám-li program žádný a tvořím ho až podle potřeby, pak by mi neměly k politickému zisku pomoci ani podnikatelské miliardy.
Ostatně, pokud by politické strany neutrácely desítky milionů za billboardy, možná (naivně) by se mohlo doufat, že voliči nebudou jen nečinně čekat, co jim kandidáti z plakátů naservírují, ale třeba by se konečně začali aktivně zajímat, co která strana či hnutí nabízí a prosazuje.

K médiím: Pokud by to Babiš myslel s českou politickou dobře, neměl by 'odevzdat' svá média státu, ale měl by prodat všechny svoje firmy a podnikání se zcela vzdát. Těžko se mi smiřuje s faktem, že místopředsedou vlády a ministrem financí je největší příjemce dotací v naší zemi. Správnost čerpání dotací, ať českých nebo unijních, kontroluje samozřejmě ministerstvo financí.

Veřejnoprávní deník mně zavání návratem Rudého práva. Chceme opravdu mít tištěné médium (média) servilní k vládě (straně)? Jak by tento veřejnoprávní deník fungoval? Dával by prostor VŠEM politickým silám, které chtějí voličům něco sdělit, nebo by si vybíral podle 'svého', jak to dělá veřejnoprávní Česká televize?" .

K tomu jen poznamenávém, že jsem v článku napsal, že věci byl měly být nejdřív (veřejně a důkladně) prodiskutovány, protože jde o mimořádně závažné téma, a myslel jsem tím hlavně doladěny či dopracovány, nebot sám se k tomu vůbec necítím kompetentní, a proto by to měli udlělat jiní.

 

Přišlo mi ovšem i jiné ožehavé téma: jak to dnes ve skutečnosti chodí v redakci iDNES? Dovoli jsem si totiž, po letech a po stovkách článků, toto (a začalo to úplně nevinně a nejdřív mi napsali oni):

"Váš článek Kdo znasilnil vychodni a kdo zapadni Evropu jsme dnes vybrali do rubriky Zaujalo nás."

Odpověděl jsem: "Dobrý den, děkuji. Mám ale neskromnou prosbu: nedali byste můj dnešní článek na titultní stranu idnes? Zdraví a děkuje za odpověď B. Sláma"

Pak mi napsal redaktor Adam El Chaar: "Dobrý den, díky za návrh, zvážíme ho"

Když se nic nedělo, napsal jsem: "Obávám se (mylně?), že to tam nedáte a ptám se: kdo ovládá vás - nebo je to "jen" autocenzura jak za totality? Jinak nic ve zlém od vašeho B. S."

Potom mi přišlo: "...Pokud ho poutat nebudeme, bude to proto, že jsme vybrali jiné články, ne proto, že se nám ten váš 'nehodí do krámu'. A opačně, nevybereme váš článek jen proto, aby na nás neulpělo podezření, že se bojíme, aby nám Babiš nedal za uši. S pozdravem Jan Dvořák.

Odpověděl jsem: "Ano, tak se to dělá - to mi čtenost nijak zvlášť nezvedne. Věřte mi, že tu nejde o mou maličkost, ale - snad to mohu posoudit - o závažný článek. Velmi srdečně B. S."

Nakonec mne utěšili: "Váš článek Jak by mely byt financovany politicke strany a hnuti jsme dnes vybrali do rubriky Zaujalo nás. Gratulujeme a děkujeme za Vaše články!"

K tomu se mi chce zvolat: "Těžko je, pane Babiši, kdo obratnější než špičkový politik a ještě méně je kdo obratnější či protřelejší než špičkový obchodník. Potud jen můj obdiv a nekonečná pokora před Vaší inteligencí. Jsou tu však i jiné věci.

Například existuje otevřená a skrytá cenzura, a ta má nekonečné množství hávů.

Nebudu rozebírat, jak jste přišel ke svému obdivuhodnému majetku - jednak jsou tu lidé, kteří to vědí mnohem lépe, jednak nejlépe to ví Vaše svědomí. O Vašich kontaktech s StB nemluvě. Zde bych se, neznalý, dokonce přiklonil k názoru, že konfidenty byli spíše Klaus se Zemanem a že předání komunistické moci nešlo via Havel ale via oni. Opět: ví to jen jejich svědomí. A vaše cesta k politické moci byla nepochybně čistší a byla snad i podložena čistšími úmysly.

Co mne trápí, je nejistota - nesčíselně opakovaná historická i relativně čerstvá zkušenost, počínaje nejméně židovským králem Davidem a "naším“ "králem" Zemanem konče, jak byli úžasní, když ptáčka chytali, a jak to nakonec skoro vždy dopadlo.

Marně přemýšlím, proč jste koupil deníky Mladá fronta a Lidové noviny: asi to nebyl čirý byznys, neboť to asi nebylo jen kvůli běžnému obchodnímu zisku. Předpokládám, že jste chtěl mít především deníky, které píší nestranně, ale nemohu vyloučit, že to bylo především kvůli posílení Vaší moci. Zatím to navenek vyznívá ve prospěch toho prvního, ale je všechno to mnohem, mnohem složitější.

Vydržíte aspoň tak jak to děláte doposud, nebo se nakonec taky obrátíte naruby?

Vzhledem k tolikrát zklamané české vřejnosti máte obrovskou, historickou odpovědnost..."

 

 

 

 

Autor: Bohumil Sláma | čtvrtek 20.11.2014 15:30 | karma článku: 5,42 | přečteno: 464x
  • Další články autora

Bohumil Sláma

Co má hilsneriáda společné se sobotkiádou

Věřím, že naprostá většina diváků, kteří sledovali první díl televizního filmu Zločin v Polné, ho pochopili správně: šlo o zápas zdravého rozumu s rozumem nezdravým, mýtickým, demagogickým a uchylujícím se ke lžím.

7.2.2016 v 9:32 | Karma: 12,31 | Přečteno: 1093x | Diskuse| Ostatní

Bohumil Sláma

Antisemitismus a antisemitismus

V Hořejšových Toulkách českou minulostí jsem našel pouze dvě chyby: že Havlíček byl antisemita a že Smetana měl pravděpodobně lues.

15.1.2016 v 12:50 | Karma: 12,12 | Přečteno: 685x | Diskuse| Ostatní

Bohumil Sláma

V čem mají muslimové pravdu: Milan Lasica nám všem, zejména našim „elitám“

Islám sice navázal na judaismus a křesťanství, ale v mnohém je opravil, byl ve své době pokrokový, a proto se muslimové na judaismus i křesťanství od počátku dívali a dodnes dívají přezíravě, mnozí pohrdavě.

13.1.2016 v 12:38 | Karma: 35,67 | Přečteno: 2727x | Diskuse| Ostatní

Bohumil Sláma

Je potřebná Ústava Země?

Rád přiznávám, že Návrh ústavy Země, vypracovaný profesorem Masarykovy univerzity Josefem Šmajsem, s jehož textem jsem se seznámil před nedávnem, na mne silně zapůsobil.

19.12.2015 v 16:39 | Karma: 6,82 | Přečteno: 345x | Diskuse| Ostatní

Bohumil Sláma

Jak se dá onálepkovat i slovo kavárna

Když jsem v článku pro Aktuálně.cz (Názory, http://blog.aktualne.cz/blogy/bohumil-slama.php?itemid=26497) přiřadil našeho nynějšího prezidenta spolu s Le Penovou k lůze,

15.12.2015 v 18:58 | Karma: 17,40 | Přečteno: 988x | Diskuse| Ostatní

Bohumil Sláma

Co kdysi napsal Karel Čapek o jednom čelním politikovi-podnikateli

Čapek byl jedním z nejserióznějších prvorepublikových publicistů, avšak občas popustil uzdu své fantazii, když například napsal fantasmagorický-alegorický článek, z něhož jsem si dovolil vyjmout:

5.3.2015 v 0:00 | Karma: 9,01 | Přečteno: 333x | Diskuse| Ostatní

Bohumil Sláma

Jak tomu mohlo být s Klausem a jeho amnestiemi (a teď se Zemanem?)

Už delší dobu se u nás proslýchá, že se u nás "rozlézají" ruští tajní agenti, ale nevěnujeme tomu asi dostatečnou pozornost. A protože snad nikdo z nás nemá rád konspirační teorie, unikají nám možná některé souvislosti, a to nejen ty málo pravděpodobné, ale zřejmě i ty pravděpodobné nebo dokonce velmi pravděpodobné.

4.2.2015 v 12:26 | Karma: 17,37 | Přečteno: 926x | Diskuse| Ostatní

Bohumil Sláma

Němci vs. Slované, Evropané vs. muslimové

Němec, odrodilý Žid Karl Marx nenáviděl nejen kapitalisty, ale též Židy a podobně i Slovany: „Je potřebné jejich vyhlazení, bezuzdný terorismus na ně, nikoli v zájmu Německa, ale v zájmu revoluce.“ Jeho ideový druh Friedrich Engels byl s ním i v tomto zajedno: „Všeobecná válka... rozmetá tento slovanský spolek a tyto malé mizerné národy zničí až do jejich jména.“

12.1.2015 v 22:43 | Karma: 12,59 | Přečteno: 2199x | Diskuse| Ostatní

Bohumil Sláma

Zničí kapitalismus demokracii nebo demokracie kapitalismus?

S tím související otázku, zda kapitalismus zničí intelektuály nebo naopak, si klade článek v Parlamentních listech ze dne 20. 12. Je přeexponovaná, příliš vyhrocená: dokud a pokud tu lidstvo bude, bude i kapitalismus a budou i intelektuálové. Základní otázka by proto podle mne měla znít: nakolik dnes kapitalismus ničí demokracii?

21.12.2014 v 11:16 | Karma: 10,58 | Přečteno: 702x | Diskuse| Ostatní

Bohumil Sláma

Povstane Václav Havel "z mrtvých"?

"Avšak známo jest, že poctivý neúhonný vždy bývá nepoctivým a rozpustilým protivný... tím, že jest jinaký," psala už Božena Němcová. Vycházela ze znalosti života; možná i z toho, jak "úhonní" uštvali Dobrovského, jak ničili Havlíčka a jak "neúhonnné ovce" od něj, když se dostal do defenzívy, odtáhli ruce.

19.12.2014 v 14:47 | Karma: 9,56 | Přečteno: 722x | Diskuse| Ostatní

Bohumil Sláma

... protože islám a pravoslaví neprošly reformací a osvícenstvím

Je to už několik let, co jsem četl krátký článek pojednávájí o tom, že čínští vědci zkoumali otázku, proč Evropa a následně i USA kdysi předběhly ostatní svět. Dospěli k závěru, že to bylo především díky náboženství. Víc toho v článku nebylo, a tak jsem přemýšlel dál, a dospěl jsem k závěru, že to bylo reformací a nástupem protestantství - příklonem k potřebám člověka, jeho pozemskému životu a zejména protesantskému "kdo se přičiní, tomu i Bůh pomůže". Dále to pak bylo osvícenstvím, kterým i katolická Francie částečně dohnala protestantské země. My jsme šli poněkud zvláštní cestou, neboť jsme odklon od katolicismu řešili spíše agnosticismem a ateismem. Proto jsme dnes nejateističtější zemí světa, podle mého názoru tím v tomto ohledu i nejpokrokovější.

19.12.2014 v 11:48 | Karma: 11,68 | Přečteno: 888x | Diskuse| Ostatní

Bohumil Sláma

Proč si vážím budhismu a Dalajlámy

Když tibetský Dalajláma vyjádřil obavu, že je možná poslední, zabolelo mne to a současně mne to i potěšilo: naznačil tím, že se zbavuje dávných nadpřirozených kořenů budhismu. Po unitářství je budhismus vírou nejvíc zbavenou mýtů, a proto je z "nekřesťanských" věrouk (vyspělému) evropskému myšlení nejblíž. Proto je i můj přítel, duchovní pražských unitářů Petr Samojský, do jisté míry budhistou.

17.12.2014 v 15:07 | Karma: 10,42 | Přečteno: 546x | Diskuse| Ostatní

Bohumil Sláma

Církevní restituce - útok na demokracii

Ministr Jurečka (KDU/ČSL) nechal odvolat náměstka pro resituce navrženého ČSSD a ČSSD se to nelíbí. Jde ovšem o mnohem víc. Nejde jen o to, že je to problém vládní koalice, který ČSSD i KDU/ČSL překonávají jen se zatnutými zuby.

17.12.2014 v 10:30 | Karma: 30,05 | Přečteno: 1553x | Diskuse| Ostatní

Bohumil Sláma

V čem se přece jen obnovuje studená válka

Byla tu vlastně vždy, přinejmenším už od starého Řecka, kdy demokracie poprvé zápasila s autokracií. Když se neválčilo, byla studená, když se válčilo, byla horká. Vždy do byla válka mezi lidskou nevědomostí a nesoudností a vědomostí a soudností - válka mezi dobrem a zlem. Noví političní vůdci vždy začínali s krásnými idejemi, aby dříve nebo později, oni nebo jejich pokračovatelé, zparchantěli. Nebo začali hned s útoky na spodní proudy v člověku, jakými jsou nekritická víra, nacionalismus, ekonomismus atd. (Ekonomismem začal i liberální demokratismus a marxismus.)

16.12.2014 v 16:00 | Karma: 7,77 | Přečteno: 429x | Diskuse| Ostatní

Bohumil Sláma

Čapek, Havel, Scheinpflugová a "Dáša"

V neděli jsem v televizi viděl Karla Čapka, v nepřekonatelném podání Josefa Abrháma, ve filmu Člověk proti zkáze, a nemohl jsem potom spát. Dojalo mne i to, že Čapek zemřel v roce 1938, Scheinpflugová v roce 1968. Dnes si připomínám i Václava Havla a napadá mne: "Když chceš poznat muže, podívej se na jeho ženu".

16.12.2014 v 10:33 | Karma: 11,47 | Přečteno: 1179x | Diskuse| Ostatní

Bohumil Sláma

Co nikdo neřekne k přílivu emigrantů do Evropy

Když jsem dnes v Otázkách VM poslouchal moudré pány Halíka, Švejnara a Hartla, skoro ve všem jsem s nimi souhlasil (a oni také skoro ve všem souhlasili mezi sebou), ale to nejdůležitější mi chybělo: nutnost exportu demokracie, to znamená hmotných a zejména duševních majetků do rozvojových zemí.

14.12.2014 v 14:52 | Karma: 17,40 | Přečteno: 2112x | Diskuse| Ostatní

Bohumil Sláma

Spasí nás mladí?

Slyšel jsem to v životě mnohokrát a slyším to teď zase: "snad to změníte vy, naši mladí". Nejdřív jsem to slyšíval od rodičů a učitelů, potom v několika takřka celonárodních vlnách. V roce 1968 reformní komunisté vyzývali mladé lidi, aby vstupovali do KSČ a pomohli jim přemoci konzervativní komunisty, po roce 1989 se věřilo ve "studenty" - aby skoro všichni, snad až na Šimona Pánka, nakonec zklamali.

14.12.2014 v 10:20 | Karma: 12,69 | Přečteno: 594x | Diskuse| Ostatní

Bohumil Sláma

Kdy nás Evropa přestane přezírat?

Úvahy o našem polistopadovém vývoji v médiích nedoznívají a je to dobře: je třeba neustále posilovat národní paměť a čistit ji od mýtů. V minulosti jsme několkrát dostali, vesměs ne vlastní vinou, téměř smrtelné rány, a vždy jsme se z nich nakonec vzpamatovali. V současné době se zdá, že opět ožíváme...

13.12.2014 v 15:18 | Karma: 13,36 | Přečteno: 682x | Diskuse| Ostatní

Bohumil Sláma

Z voršilek se stává řád sudiček, napsaly včera Novinky,

(pořád se soudí) což vyvolává otázku: a co ostatní "Kalouskovi" církevní restituenti? Už teď přece spekulují, jak zobchodovat nově nabyté majetky, aby se v budoucnu měli ještě lépe.

13.12.2014 v 10:38 | Karma: 13,10 | Přečteno: 714x | Diskuse| Ostatní

Bohumil Sláma

Rozhodující je, jaké kdo má informace...

Kdybych nebyl svému otci vděčný na nic jiného (ale bylo toho i jinak hodně), tak určitě za jeho "Měl bys číst jen to nejlepší, od pohádek až po filosofii". Když vidím dnešní mladé lidi, jak se dívají na ty (omlouvám se) sra... v televizi, kolik času tráví počítačovými hrami, planostmi a hloupostmi na Faceboocích, jak jsou přehlceni zbytečnými, zkreslenými nebo dokonce lživými informacemi a tak dál, je mi jich líto, je to skoro k pláči. Silně to zjednoduším, ale jako zvolání to snad stačí: "Co máš v hlavě, takový jsi..."

12.12.2014 v 15:02 | Karma: 11,78 | Přečteno: 388x | Diskuse| Ostatní
  • Počet článků 512
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1072x
Psycholog, polyhistor, publicista a spisovatel; zakladatel dobročinného vydavatelství Atelier 89, autor knih Milostné koláže, Základy muškaření a Zapomenutý prorok Tomáš G. Masaryk, editor knihy K.H.B. a T.G.M o svobodném myšlení, spoluautor knih Tomáš G. Masaryk, neomodernismus a Charta 2012 a Věrni zůstaneme. Články publikuje nejčastěji na Aktuálně.cz.

Seznam rubrik