Bohumil Sláma

Zničí kapitalismus demokracii nebo demokracie kapitalismus?

21. 12. 2014 11:16:18
S tím související otázku, zda kapitalismus zničí intelektuály nebo naopak, si klade článek v Parlamentních listech ze dne 20. 12. Je přeexponovaná, příliš vyhrocená: dokud a pokud tu lidstvo bude, bude i kapitalismus a budou i intelektuálové. Základní otázka by proto podle mne měla znít: nakolik dnes kapitalismus ničí demokracii?

Nejdřív výtah z článku: "...Není přitom tajemstvím, že o kapitalismu se v poslední době hodně mluví i píše. Ozývají se totiž hlasy, že stojí na svém konci, že přijde jeho kolaps (stejně jako kolaps celé civilizace). Odborníci si pak lámou hlavu nad tím, co přijde po něm... Pravdou je, že stále dostupnější a komplexnější vzdělání dává vzniknout celé nové společenské vrstvě, která dříve v takové míře neexistovala. Jde o vrstvu intelektuálů – tedy přemýšlivých lidí, kteří často investovali nemalou energii, čas i peníze do vědění a očekávají za to náležitou odměnu. Jenomže ne každý se jí dočká, mnozí často prohrají na otevřeném trhu s podnikateli, obchodníky a někdy i řemeslníky. I proto řada intelektuálů považuje prý kapitalismus jako společenský systém za zoufale zastaralý a přejí si, aby došlo k jeho změně... Ozývají se například názory, že smysl má mluvit o staré střední třídě a nové střední třídě. Do té první patří ti, co vyrábějí nebo prodávají něco konkrétního, do druhé skupiny pak ti, co operují s něčím, co by se dalo nazvat jako symboly. Tedy novináři, psychologové, konzultanti, učitelé či různé celebrity. Tato nová střední třída je výrazně liberálnější v otázkách životního stylu a výrazně socialističtější v politických a ekonomických otázkách... Před dvěma lety vydal americký sociolog Charles Murray knihu v českém překladu V rozpadu (Coming Apart). Podle jeho závěrů prochází jakási dělící čára mezi nejbohatšími 5 procenty populace, kteří tvoří novou vyšší třídu a zbytkem společnosti. Tato nová vyšší třída se skládá podle Murraye z rodin, jejichž příslušníci pracují na klíčových postech v politice a státní správě, vydělávají nejvíce peněz (zejména, jsou-li kapitáni korporací či specialisté) anebo působí v nejvlivnějších médiích. Nejedná se tedy o všechny, co vykonávají intelektuální práci, ale o jejich pouhou část. Příslušníci této nové třídy žijí v uzavřených vilových čtvrtích, mají vlastní specifické koníčky, specifický životní styl i jídelníček. Nekouří, jsou obvykle vzdělanější než ostatní a také zdravější a pracovitější. Méně často se rozvádějí a více než 95 procent z nich žijí v úplných rodinách s otcem a matkou... Tato vyšší třída nemá zájem na podpoře podnikání a vzniku nových firem – nárůst jejich počtu by totiž znamenal, že by mohli zbohatnout i lidé z nižších tříd, vytvořili by eventuálně i konkurenční skupiny a navíc by se jako zbohatlíci mohli chtít stěhovat do luxusních čtvrtí..."

Můj (česko)americký přítel I. Ř. mi k tomu napsal komentář: "...Zrovna včera jsem se díval na dokumentární film o krizi z roku 2008, jak ji vyvolala naše bankovní elita, ti arogantní hrabivci, podporovaní neméně arogantními učenci ekonomie ze špičkových univerzit. Murray je jeden z nejlepších sociologů a kulturologů vůbec, a taky ho kvůli tomu nenávidí celá levice, protože se opírá o empirická fakta a ne nějaké narrativy rozbředlého marxismu... Jinak je ale jasné, že dochází k něčemu jako korporatizaci politiky spojené s plíživou sociální feudalizací. Nevzpomínáš si, jak jsem ti vykládal, že jsem byl u Googlu v San Jose a pozoroval ten kontrast manikurovaných zahrad a špičkové průmyslové architektury s armádou mladých nezkušených absolventů, kteří vymýšlejí úžasné způsoby zotročování spotřebitelů, toho areálu postmoderní ajťácké bubliny jen asi dvacet kilometrů od středu města, které se ekonomicky jen tak tak drží nad vodou, přičemž na konci betonové cyklostezky na jih od města žijí bezdomovci pod mosty dálniční křižovatky u potoka ve stanech, u kterých je přenosný záchod z plastu? A to máš superbohatou část pobřežní Kalifornie s nejštědřejšími sociálními vymoženostmi, kvůli kterým je tento stát už léta na pokraji bankrotu... Je jasné, že hyperbaroni informační technologie spolu s externími apoštoly drtivého manažmentu, výrobci konzumní zábavy se všemi těmi -many a takzvanými realitními programy, prodejnými politiky a záludnými bankéři usilovně pracují na tom, aby potopili i zbytky západních středních vrstev a udělali z nás všech masy, masy a automasy s vymydlenými mozky..."

Můj komentář: Měni se tu trochu má či česká představa o intelektuálech, kteří spíše nedbají na svůj osobní majetek a plní svůj hlavní úkol, kterým je pokud možno poznávat pravdu a upozorňovat na ni veřejnost. Je tu tedy nová skupina či skupiny "zazobaných intelektuálů s vymydlenými mozky". Intelektuály, kteří výrazně upozornili na meze a negativní stránky kapitalismu, aniž by ho ovšem odmítali, byli naposledy Zelení, u nás reprezentovaní (masarykovcem) Václavem Havlem, (politologem a religionostou) Ondřejem Liškou, Eliškou Wagnerovou, Václavem Láskou aj. Zelení vyvolali revoluci srovnatelnou s reformací: zatímco reformace obrátila pozornost ideologů od boha k člověku, Zelení ji obrátili k přírodě a Zemi. Jistě, stejně jako zpočátku Havel, byli nezkušení a nadělali řadu chyb, ale v zásadě jim šlo a dodnes jde o poctivou věc. Proto byli a dodnes jsou naší nejméně zkorumpovanou politickou stranou. Přínos Zelených je snad nejlépe vystižen v Chartě evropských Zelených z r. 2006:

http://europeangreens.eu/euroarchive/fileadmin/logos/pdf/pdf_charter/European_Green_Charter_Czech.pdf

Autor: Bohumil Sláma | karma: 10.58 | přečteno: 702 ×
Poslední články autora