Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Jsem vidoucí, Češka, moji soudnost musí posoudit někdo jiný, a přesto necítím povinnost se této akce zúčastnit. A to jsem ho nevolila.

A jsem ráda, že takovýto striktní pokyn v poslední větě chválabohu nemusím respektovat.

1 0
možnosti
BS

Nechci Vám křivdit, ale napadá mne: cítila jste morální povinnost bojovat proti komunistické totalitě? Cítíte, že to tu teď není o mnoho lepší?

0 0
možnosti
JS

Pane Sláma, já Vám také nechci křivdit, ale bohužel mě nenapadá nic jiného než se Vás zeptat, jestli jste Vy cítil morální povinnost bojovat v únoru 48 proti komunistické totalitě.

0 0
možnosti
SB

Proti žádné totalitě nemá cenu bojovat, pokud ponecháme stranou skutečnou válku mezi dvěma státy, kdy nebojuji ani tak dalece proti totalitnímu zřízení u nepřítele, jako spíše za to, aby ten nepřítel nevstoupil na mé území nebo aby z něho byl co nejrychleji vyhnán, pokud už tam vstoupil.

Dokud je totalita silná, nelze boj s ní vyhrát, takže cokoli bych podnikl, bylo by zbytečné.

Když totalita oslabí, padne i bez boje, jako se to stalo v roce 1989.

Příměr: Veškerá povstání otroků v antickém Římě byla potlačena. Nevyhrálo ani jedno. Přesto otrokářství zmizelo v propadlišti dějin, když se prostě přežilo a když doba už byla jiná a vyžadovala něco jiného.

Jakobíni zcela zbytečně popravovali tisíce Francouzů. Dějiny už byly v pohybu a i bez krveprolití by se nakonec kormidlo otočilo tam, kam se otočilo i s tím krveprolitím.

Jediné, co je vysloveně morální povinností člověka, je to, aby se nezapojil do totalitních struktur. Aby nevlezl do KSČ, aby nespolupracoval s StB, aby nedělal tomu režimu lapasáka apod..

0 0
možnosti
Foto

Nesouhlasím s tím, že proti totalitě nemá cenu bojovat. 

Má to cenu, i když (jak správně píšete) jsou šance minimální.

Pokud totiž nebude NIKDO proti totalitě bojovat, má na růžích ustláno.

0 0
možnosti
SB

Nemá. Časem se každá totalita sama položí.

0 0
možnosti
Foto

Co si představujete pod slovem "časem"?

Proč si myslíte, že se  položí, když na ní nebude NIKDO působit? Myslím působení ve smyslu ukončení její existence.

0 0
možnosti
  • Počet článků 512
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1072x
Psycholog, polyhistor, publicista a spisovatel; zakladatel dobročinného vydavatelství Atelier 89, autor knih Milostné koláže, Základy muškaření a Zapomenutý prorok Tomáš G. Masaryk, editor knihy K.H.B. a T.G.M o svobodném myšlení, spoluautor knih Tomáš G. Masaryk, neomodernismus a Charta 2012 a Věrni zůstaneme. Články publikuje nejčastěji na Aktuálně.cz.

Seznam rubrik