Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Přípomínám, že Jan Masaryk se k heslu Evropa jde do leva vrátil po WWII.

A TGM přece kandidoval za socdemáky, že ano?

0 0
možnosti

Levice a pravice, resp. socialismus - liberalismus - konzervatismus byly obsahově někde úplně jinde než dnes. Masaryk by byl dnešním pohledem nacionalistický ultrakonzervativec..

0 0
možnosti

Myslím, že nějaká polochcíplá MDA nikoho nezajímá. Neschopnost sociální demokracie se kromě jiného projevuje právě ve snaze mít think-tank. Ono by se brzy projevilo, že u levice nejsou ty ideje. Česká levice zamrzla v době industriální, protože její volič je politický fosil, kterého by myšlenky nové levice a moderního liberalismu vyplašily a nahnaly ke komunistům..

0 0
možnosti

Domněnky a názory a nakonec přání otcem myšlenky. Vtipná je především formulace, že by dnes Masaryk fandil Zeleným nebo ANO. Socdem tehdy představovala pokrokovou sílu, ve které se mohl Masaryk alespoň do určité míry vidět. Jeho žena pak byla členkou sociální demokracie.

0 0
možnosti

Snad jsem to napsal jasně: hlavně k morálce dnešních soc. demokratů byl se mohl "vidět".

0 0
možnosti

Já jsem toho od Masaryka zas tak moc nečetl, a to, co jsem četl, mne nenadchlo. Skutečně žádná sláva.

Ale za postoj k Rukopisům a v Hilsneriádě ho vysoce, opravdu vysoce oceňuji.

A skláním se před ním za to, že ve vysokém věku, kdy jiní v bačkorách před krbem vzpomínájí na mladé holky, které znali, ale už si nemohou vzpomenout, co si nimi vlastně dělali, on odešel do ciziny a skutečně a reálně a účinně bojoval proti Habsburkům a jejich monachii. A dokázal přimět spoustu lidí, aby mu pomohli obnovit český stát.

Jméno Tomáš by mělo být nejčastějším českým jménem, ale kupodivu není.

0 0
možnosti

Masaryk se dnes už bohužel špatně čte a jeho dílo je rozkouskované do mnoha knih, přednášek a článků. Proto jsem vydal knihy (malou) Zapomenutý prorok Tomáš G. Masaryk a (větší) Tomáš G. Masaryk, neomodernismus a Charta 2012 - v obojích jsou kompletní výbory z Masarykových publikací, jsou to vlastně kompendia z Masaryka. Také jsem nezapomněl na svého doslova milovaného Havlíčka - K.H.B. a T.G.M. o svobodném myšlení. Snad to není reklama, na všech jsem dost prodělal.

0 0
možnosti

Dík.

Dnes jste pobavil s tím Sotka = intelektuál;-D;-D

0 0
možnosti

Znám ho asi lépe než Vy - jen to neprojevuje na každém kroku.

1 0
možnosti
  • Počet článků 512
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1072x
Psycholog, polyhistor, publicista a spisovatel; zakladatel dobročinného vydavatelství Atelier 89, autor knih Milostné koláže, Základy muškaření a Zapomenutý prorok Tomáš G. Masaryk, editor knihy K.H.B. a T.G.M o svobodném myšlení, spoluautor knih Tomáš G. Masaryk, neomodernismus a Charta 2012 a Věrni zůstaneme. Články publikuje nejčastěji na Aktuálně.cz.

Seznam rubrik