Diskuse

V čem mají muslimové pravdu: Milan Lasica nám všem, zejména našim „elitám“

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Můžete mně říci, jakým způsobem islám "opravil" judaismus a křesťanství? Korán klidně zaměňuje Marii (matku Ježíšovu), za Miriam (sestru Mojžíšovu). To, že obě postavy dělí nějaká ta tisícovka let Muhammada evidentně nezajímalo. O křesťanské Trojici píše jako o Allahovi, Ježíši a Marii. Do dalších podrobností nebudu zabíhat. Je zřejmé, že Muhammad vytvořil Korán podle toho, co kde zaslechl.

Také píšete, že "islám byl ve své době pokrokový". Opravdu? Během několika desítek let arabské muslimské armády úplně zničily Blízký východ a snížily počet původních obyvatel Egypta (tehdy již křesťanských Koptů) o neuvěřitelných 97 procent. Právě proto tak dokonale zmizela staroegyptská kultura. Muslimský dobyvatel Egypta Amr ibn al-Ás mezi lety 639 až 700 zcela vyvraždil obyvatelstvo Behnesy, Fajjúmu, Aboitu, Nikie a dalších měst. Nenechal na živu vůbec nikoho, ani ženy nebo děti. Pouze z jediného města, Cilicie, odvlekl ženy a děti jako otroky. Abú Bakr, první chalífa po Muhammadovi, udělal to samé v Sýrii a v celém prostoru mezi Gázou a Caesarejí. V Gaze zabil čtyři tisíce prostých venkovanů (křesťanů, Židů a Samařanů). Během několika desítek let Arabové pod vedením islámu vyvraždili naprostou většinu všech národů a kmenů Blízkého východu, Mezopotámie a severní Afriky. Jen díky tomu, že islamizace probíhala postupně, mohli arabští muslimové nějakou dobu těžit z velmi výkonných reliktů helénsko-byzantské kultury (z faktického výpalného). S postupnou islamizací byzantské a helénské elity emigrovaly benátskou cestou do Evropy a brali s sebou antická písemná díla - v řečtině a arabštině. V muslimském světě se klasická antická písemná díla nezachovala. Arabští vědci a umělci tvořili NAVZDORY islámu, nikoli díky islámu.

Muslimští dobyvatelé ovládli Pyrenejský poloostrov výhradně násilím. Tvrzení, že "Španělé na islám přestoupili převážně dobrovolně" je zcela nesmyslné. Když se zhroutil tributní systém (speciální daně pro nemuslimy), muslimská nadvláda ve Španělsku se zhroutila.

1 0
možnosti
Foto

Obávám se, že jste vedle. Pletete si znalosti, které nám dala antika a ještě starší civilizace, s úpadkem arabského světa po příchodu Mohameda. Pokud budete pátrat po znalostech a objevech, které islamofilové přisuzují muslimům, zjistíte, že to vše už tu bylo před tím. Viz např. nedávné vykopávky v Turecku - megalitické stavby staré přes 10000 let (ano, deset tisíc).

Jaké objevy mohou vzniknout tam, kde je zakázáno zobrazovat cokoliv živého? Rv

3 1
možnosti
Foto

Eh, pardon, mělo být PLUS :-P

0 0
možnosti
Foto

Smiluj se Bože nad tímto nebožákem a daruj mu moudrost, které se mu evidentně nedostává ;-(

4 1
možnosti

Pokud má jít o ten samý hoax, který je šířen po internetu formou e-mailu, tak od něj se Lasica distancoval, protože ho neautorizoval.

1 0
možnosti

Celý text je jedno velké sebemrskačství evropana, který v depresi hodnotí současnou evropskou společnost. Přitom je naše kultura a společnost především ovlivněna křesťanským ideálem nenásilí, o což se víceménně Evropa snaží . To jí zajistilo prosperitu. Naše společnost, která pracně budovala sociální struktury, rovnoprávnost žen, demokratický systém není duchovně v krizi. Duchovně v krizi jsou jen někteří lidé, kteří v naivní představě duchovního islámu neregistrují jeho temnou stránku a poté píší podobné texty na internet. Navíc, dalším nadstandartem Evropy je svoboda slova a tolerance, i když to druhé nás asi brzo zničí. Za podobný článek v obrácené gardu ale stále kritický, by autor v duchovně ,,nadstandartním" muslimském státě schytal 1000 ran bičem jako bloger v Saudské Arabii. Omlouvám se za překlepy, píšu rychle.

5 0
možnosti

J42a51r31a 33R89a41n70k

13. 1. 2016 21:28

Pane Stuchliku, dovolim si Vas citovat - " Nase spolecnost, ktera pracne budovala socialni struktury, rovnopravnost zen, demokraticky system neni duchovne v krizi" - podle veskerych statistik jsme nejateistictejsi zeme ktera 45 let na demokracii a veskere "duchovno" kaslala, rovnopravnost zen byla..... ze mohly pracovat na kombajnu, vydelky mely stejne nizsi.....

0 0
možnosti
Foto

To je jako vtip ? Pokud je to myšleno vážně, tak je to parádní hloupost.

4 0
možnosti

J37i76ř92í 73C26h52u12d24ý

13. 1. 2016 15:08

Souhlasím s tou druhou částí, že našemu světu chybí více toho "duchovna". Ale vynahradit si to tím islámským opravdu za žádných okolností nehodlám.

3 0
možnosti
Foto

To je smutný popis našeho světa. Trochu je z něho cítit starého člověka, u něhož se osobní trable promítají do těch společenských, ale v mnohém souhlasím. Poněkud mi ale uniká, jak souvisí to, co jste psal o islámu s tím, co citujete z vyjádření pana Lasici.

Obecně mi nepřijde dobré oddělovat náboženství od aktuálního stavu společnosti, ve které působí. Totéž náboženství může sehrát roli pozitivní i negativní a také to tak v historii často bylo. A je to, myslím i v současnosti. Islám se projevuje převážně negativně, protože (a více tam), kde je rozvratu společnost nebo příslušná komunita.

2 0
možnosti

Velice by mě zajímalo, jak se s rozdílností v názorech snáší Milan Lasica s Magdou Vašáryovou.

0 0
možnosti

Ne osvícenství, ale renesance. To je asi největší bota z mnoha dalších bot.

2 0
možnosti