Rozhodující je, jaké kdo má informace...

Kdybych nebyl svému otci vděčný na nic jiného (ale bylo toho i jinak hodně), tak určitě za jeho "Měl bys číst jen to nejlepší, od pohádek až po filosofii". Když vidím dnešní mladé lidi, jak se dívají na ty (omlouvám se) sra... v televizi, kolik času tráví počítačovými hrami, planostmi a hloupostmi na Faceboocích, jak jsou přehlceni zbytečnými, zkreslenými nebo dokonce lživými informacemi a tak dál, je mi jich líto, je to skoro k pláči. Silně to zjednoduším, ale jako zvolání to snad stačí: "Co máš v hlavě, takový jsi..."       

Problém bohužel začíná už v nejranějším dětství: dítě potřebuje laskavé a klidné prostředí, jinak v něm roste více nebo méně maskovaná neurotičnost, a ta mu kalí hlavu. Při dnešním uspěchaném způsobu života, při vysoké rozvodovosti atd. se nelze divit, že společnost je čím dál psychicky nemocnější a tudíž i stále nesoudnější.

Je to základní problém a jediné řešení je mít alespoň důležité a široké vědomosti. To je sice jen záplata - často žasnu, co za nesmysly jsou schopni produkovat vzdělaní lidé včetně filosofů - ale jiné cesty, jak z toho ven, není.

Pokud mohu něco doporučit, je začít Toulkami českou minulostí, a to nejméně dílem 6, Příběhy a postavy českého národního obrození. Je to čtivě napsané, čte se to skoro samo.

Jsou tam snad jen dvě chyby: Havlíček nebyl antisemita (právě proto, že to byl příkladně soudný člověk a měl díky vzdělání nadhled) a Smetana nebyl syfilitik (jak se ovšem prokázalo až po vydání dílu 8) - byl to génius a až dojemně vstřícný člověk. Doma si nechal říkat "Fricku"...

 

Autor: Bohumil Sláma | pátek 12.12.2014 15:02 | karma článku: 11,78 | přečteno: 388x