Církevní restituce - útok na demokracii

Ministr Jurečka (KDU/ČSL) nechal odvolat náměstka pro resituce navrženého ČSSD a ČSSD se to nelíbí. Jde ovšem o mnohem víc. Nejde jen o to, že je to problém vládní koalice, který ČSSD i KDU/ČSL překonávají jen se zatnutými zuby.

Jestliže Karel Havlíček tvrdil, že "nepravda se prosazuje jen do té míry, kolik má za sebou silných paží", KDU/ČSL - která se sice slovy svého předsedy Pavla Bělobrádka od katolické církve distancuje, ale ve skutečnosti jen částečně a jak se zdá, víceméně jen naoko - podporou církevních restitucí podporuje především "silné paže" katolické církve.  

Proč je to protidemokratické, objasnil Masarykův pokračovatel Karl R. Popper v slavné knize Otevřená společnost a její nepřátelé, v níž položil mezi otevřenou společnost a demokracii rovnítko. Katolická ideologie je ideologií uzavřené neboli totalitární společnosti - proto se jí podařilo uzavřít Evropu proti demokracii na dva tisíce let.

Církevní restituce byly vyjednány za podivných okolností, za prohnilé Nečasovy vlády, a jejich hlavním iniciátorem byl prohnilý Miroslav Kalousek. Jedalo se nepopochybně o kabinetní, tj. nedemokratickou politiku s kabinetní účastí prohnilého Vatikánu, kterému nově nabyté majetky podle katolických regulí nyní patří především.      

Ačkoli antikomunista, jednu věc komunistům nemohu upřít - že po roce 1948 církve znárodnili. Přinutili je tím, opět zejména katolickou církev, aby se věnovaly svému proklamovanému poslání, duchovním hodnotám, a aby se osvobodily od hodnot materiálních. 

Vůbec nerozumím mýtu, že je vše nenávratně dáno či ztraceno. V demokracii se přece každý zákon dá změnit.

Zdeněk Mahler v knize Katedrála napsal k honosným oslavám u příležitosti dostavění Svatovítské katedrály v roce 1928: "president chyběl".

Věděl proč.

Autor: Bohumil Sláma | středa 17.12.2014 10:30 | karma článku: 30,05 | přečteno: 1553x