Diskuse

Zničí kapitalismus demokracii nebo demokracie kapitalismus?

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MK

Opravdu nevím, jestli demokracii ničí kapitalismus. Avšak na mnoha příkladech je v naší zemi vidět, jak demokracii ničí socialismus.

2 0
možnosti

Přečetl jsem si nejenom ten článek, ale i související, třeba jeden, který pojednával o "participativní ekonomice". Nějak nechápu, proč pro komunismus vymýšlejí nové názvy. Opravdu nevidím žádný rozdíl mezi participativní ekonomikou a komunismem, asi proto se k ní tak vehementně hlásí členka KSČM Konečná. Lidi jsou prostě nepoučitelní. V minulosti komunismus nikdy nikde nefungoval a pokusy ho zavést skončily buď krachem, nebo odpornými diktaturami. Raději bych tedy pokračoval s osvědčeným tržním hospodářstvím. To nijak nevylučuje státní zásahy například proti monopolům či podvodům v hospodářské soutěži, ale nic víc. Hlavně proboha nehledejme nový model. Pokusy o jeho zavedení by mohly skončit dost blbě i proto, že by to zbytek světa udělat nemusel a nám by ujel vlak.

1 0
možnosti
BO

Naopak snažme se najít lepší model! Tohle určitě není a nemůže být konec dějin. Ono kdybyste někomu v 12. století popsal dnešní dobu, tak řekne že je to nepřirozený nesmysl, jelikož společnost je zařízena dle "Tu rege, tu ore et tu labore". V předvečer francouzské revoluce by Vám také řekli, že "král je stát a my jeho věrní poddaní".

To, že se Vám zdá dnešní model zdá dobrý, ještě neznamená, že se mu budoucí generace nevysmějí jako něčemu primitivnímu a zaostalému.

0 1
možnosti
Foto

Demokracie a kapitalismus jsou zcela mimoběžné vektory. Jedno bez druhého se snadno obejde.

3 1
možnosti
Foto

I76v46o 70C58i96l16i84c86h

21. 12. 2014 14:00

Osobně bych šel dokonce i dál a řekl, že demokracie (díky spojení Gaussovy křivky a levice) kapitalismus ničí.

4 0
možnosti
Foto

J63i17ř72í 42K46i43n11d36l

21. 12. 2014 12:37

Všichni mluvíte o kapitalismu, ale to je pojem, který byl zaveden marxistickou teorií pro negativní označení tržního  hospodářství. Názvy feudalismu, kapitalismus jsme si vymysleli my lidé. Tehdy nikdo nevěděl, že žije ve feudalismu a nebo v kapitalismu. Lidé žili stále v tržním hospodářství, které se vyvíjelo od první směny pazourku za medvědí kůži až do současné doby.  Prostě žije v ekonomickém systému, kde jsou výrobní prostředky v soukromém vlastnictví za účelem zisku.   Ukazatelem soukromého podnikání je dán prstřednictvím volné trhu, a to i cena práce je určována volným trhem a  nikoliv zásahem státu. Zásahy státu do volného trhu pokřivuje volný trh a takové zásahy se vrací státu zpět napřiklad krizí bankovní sektoru.

2 0
možnosti
BS

A kapitalismus, víceméně neboli tržní hospodářství, poškozuje demokracii, kulturu, lidské mylšení, přírodu. Dnes by mělo jít hlavně o jistou byť neustále se měnící vyváženost a seberefexi. To ale odporuje lidské přirozenosti, zejména té primitivnější, která inklinuje k slepotě a bezuznosti - včetně pravicové a levicové.

0 4
možnosti
Foto

Celkem s vámi mohu souhlasit, až na ten závěr. Zejména zmínka o Zelených a jejich (snad) inovátorskému působení mi připadá být přitažena za vlasy, včetně zmíněných osob.

Co mne však zaujalo, je ne příliš frekventované hodnocení sociálního a vlivového dělení společnosti. Již mnoho let probíhá hromadění majetku v rukou velice malého okruhu osob, které jej používají pro své  ekonomické, politické a mocenské ambice. V dnešní době je tato nezmiňovaná transformace již ukončena a nám nezbývá než pouze sledovat působení agendy těchto megaoligarchů.

Nejedná se o žádné ilumináty, žádný NWO či jiný konspirativní spolek. Tito lidé svými aktivitami ovládli ekonomickou oblast života na této planetě v podstatě si již upevnili své mocenské pozice. Má to však významné nejen ekonomické, ale i sociální, demografické a další důsledky v životě lidském.

Nejde tedy ani tak příliš o to, jestli se kapitalismus přežil a že k jeho existenci je nezbytná demokracie. Vzniklo nové, dosud nedefinované a nehodnocené, uspořádání lidské společnosti, které přesahuje pojetí kapitalismu, jak je dosud definován a deformuje demokracii v jejím působení a výsledcích.

Toto se projevilo v minulých 25 letech i u nás. Nikoliv jako dopad celosvětového působení, ale jako tuzemský derivát celosvětových změn. Jak je u nás obvyklé, projevilo se to ve švejkovsko-kocourkovské variantě, tedy v syrové variantě malých po(lo)měrů. Nejsme natolik významní, abychom byli v centu zájmu světových hybatelů a proto i novozbohatlíci disponující světově nevýznamnými, tuzemsky však více než dostatečnými zdroji, mohli ovlivňovat vývoj události. 

Na naší (rádoby)demokracii se projevily její nedostatky v plné parádě a ukázali nám nikoliv co je kapitalismus, ale kam směřuje. Nikdo na to nebyl připraven a tak technologové moci a přeměn nainstalovali nejen způsob světově již překonaný, ale navíc naprosto imunní a obrněný proti nezbytně  korigujícím vlivům demokracie, kterou pro jistotu zmrzačili a zprznili tak dost křehkou rovnováhu

FUJ!

0 0
možnosti
Foto

J52i55ř94í 50K34i59n73d84l

21. 12. 2014 12:43

Pane Macháčku, kolik lidí u nás je bohatých. Mám pocit, že je to malé množství. Pokud těmto lidem nedáme možnost při volbách se dostat do parlamentu, tak se tam nedostanou. Mohou věci jenom ovlivńovat prostřednictvím lobistů a to je tak vše. Pokud je ve volbách zvolíme jako hnutí Ano a ještě se radujeme, jak jsme dobře volili, pak si můžeme nadávat jenom sami sobě.  Do parlamentu jsme si zvloli mliardáře, který je i zároveń ministrem financí a jako takový může ovlnivit vše. V roce 1989 jsme vřil, že národ po zkušenostech s komunismem bude obzvláš´t optrný a nebude jen tak někomu skákat na špek a nenechá se oblbnout a jak je vidět nechá.

1 0
možnosti
JS

Podle mě tady kapitalizmus navěky nebude s vývojem společnosti bude lidstvo směřovat k nějakému zřízení které bude upřednosňovat robotizaci a úplnou automatizaci, zruší se peníze které jsou nástrojem zla a lidé budou k sobě tolerantnější. Nechci záměrně použít slovo komunismus přestože je to vývojové stadium po kapitalismu a socialismu které jsou jen přechodná stadia.

0 0
možnosti
Foto

Lidstvo jako organismus postrádá tolerantnost a ohleduplnost. Základními prvky je boj o moc, nesnášenlivost, netolerance a pod.

Nikoliv jedinci a nikoliv většina. Ale pouze výsledná charakteristika, kdy nakonec rovnováhu zajišťuje pud sebezáchovy a oblastní převaha pozitiv nad negativy.

0 0
možnosti

Mám docela jasnou odpověď na otázku z titulku: zcela jasně zničí demokracie kapitalismus. Protože díky "sociálnímu státu" si stále víc lidí zvyká žít  z nějaké formy státní podpory, je logické, že v demokratických volbách bude stále víc podporovat ty strany, které budou stále víc omezovat a ničit kapitalismus a zavádět socialismus...

4 0
možnosti
BS

Není tu ale ještě důležitější možnost, že demokracii a vůbec život na Zemi zničí lidská "rozežranost"? Spolu se "slepotou", přemnožením  atd.?

0 1
možnosti
JN

kapitalismus=bída a hnus.

0 6
možnosti
Foto

Jděte raději zpět na Novinky.

5 0
možnosti
Foto

J32i78ř45í 72K48i88n84d32l

21. 12. 2014 11:20

Rv Kapitalismus neboli tržní hospodářství nemůže být bez demokracie:-)

0 0
možnosti
BS

A naopak, demokracie nemůže být bez kapitalismu. Jde spíše o jeho dravost, bezbřehost atd.

1 0
možnosti