Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

No, myslím, že platí cosi o duchu doby - nelíbí se mi pranic, paušalizování ... a vy jste celkem přijatelný (na tu dobu) posudek Havlíčkův, moc nevylepšil - proč tomu tak bylo je tuším nasnadě, židé ukřižovali Krista a křesťanská společnost, je proto nemá v lásce - opět nic nového, nepochopení - kolektivní vina - jojo, lidi jsou pořád stejní - od dob Babylonu se toho v tomto směru moc nezměnilo :o)))

... pro některé diskuzní příspěvky, nebylo by rozumné si něco přečíst, objektivního myslím - doložitelného - židé žili na území Palestiny, označuje se tak celá oblast - právě v dnešních hranicích od dávnověku - a to už tisíce let před naším letopočtem, v druhém tisíciletí, zde bylo Izraelské království, i v bibli jsou hned na začátku mapy, starý zákon, je zároveň kronikou a pravda, velmi nezáživné čtení o rodech po Adamovi a dalších, vás dovede snad k tomu, že židé a arabové, mají společné předky - snad si to pamatuji dobře, nemám ji po ruce - nelze nic zjednodušovat a ani paušalizovat, chceme-li získat obraz, blížící se alespoň trochu pravdě a máme dnes u možnost, si alespoň nějak informace vyhledat:

https://cs.wikipedia.org/wiki/D%C4%9Bjiny_Izraele

0 0
možnosti
Foto

Na okraj diskuze: v každém případě je nutné chování Státu Izrael posuzovat naprosto stejně jako chování všech ostatních států, velkých i malých.

2 0
možnosti
Foto

Izrael vznikl na místě, kde byla jeho původní domovina ke které nikdy neztratili svůj vztah. V Judei, později v Palestině žili od jakživa.V roce 1842 žilo více Židů v Jeruzalémě než Arabů. Žilo zde podle pruského konzulátu 15 000 Židů, v městě Jeruzalém 8 000 , křes ́tanů 2 500 a muslimů 4 500. V roce 1941 žilo v Palestině 65 000 Židů a ve městě Jeruzalém jich žilo 45 000. V Bibli Izrael figuruje 700 x.

0 1
možnosti
AK

Máte to jako obvykle trochu pomotané. Na území Palestiny nikdy žádní Židé domovinu neměli. Po jistou, ne nevýznamnou dobu zde měli domovinu Judejci nebo chcete-li Hebrejci (židovského vyznání). Nejde ale o jejich původní domovinu, toto území dobyli (území se jmenovalo Kenaan a žili tam Kenaánci). Velká část původních Judejců později přijala islám a s ostatními židy (to je těmi, kteří nadále vyznávali judaismus) na tom území také zůstali. A kde se vzali všichni ti "Židé" z východní Evropy? Ti mají s původními Judejci společné pouze náboženství, jinou vazbu na toto území nemají.

Židovskou národnost si vymysleli teprve sionisté jako součást své rasové ideologie.

0 2
možnosti
JS

Ve Vašem textu je něco podivného.

Izrael není "jedním z klíčových zdrojů nenávisti muslimů vůči Západu". Židé byli předmětem nenávisti muslimů už od samotného počátku islámu. Prastaré židovské komunity (například medínský kmen Bení Quarajzá) nechal zcela vyhubit už Prorok Muhammad. V masakrech Židů muslimy překonali až nacisté. Dokonce i evropské sředověké protižidovské pogromy měly menší rozsah, než to, co se dělo v islámském světě (stačí vzpomenout obrovské masarky Židů na Blízkém východě a zejména v severní Africe. Největší se odehrál patrně v roce 1146 v Maroku, kdy byly najednou povražděny desítky tisíc Židů (Abú Zikríh Kohenem ze Sidžilmásy uvádí počet sto tisíc).

Píšete, "Buďme tedy vůči Židům spravedliví také my a dnes: i nadále na jedné straně čelí neoprávněným nenávistným kampaním, na druhé straně zdaleka ne všichni jsou neviňátka."

Můžete mně říci, v čem se tedy Židé liší od jiných národů? Proč zrovna u Židů máte potřebu sdělovat, že "ne všichni jsou neviňátka"? To přece platí pro jakýkoli národ na světě.

Jste jeden z mnoha, kteří používají oblíbenou antisemitskou tezi, že "Židé bývají často šedými eminencemi tahajícími za nitky, v ekonomice, politice i v médiích." Je mně líto, ale právě takové názory vedly k holocaustu – ať se Vám to líbí nebo ne.

Také Vaše tvrzení, že "Izrael vznikl násilím a terorem" je hodně přehnané a rozhodně není objektivní. Arabská říše, která toto území předtím ovládala, také vznikla násilím a terorem (výhradně), stejně jako Osmanská říše (také výhradně). Vtip je v tom, že Arabové ani Osmané na území dnešního Izraele nikdy žádný stát nezaložili, ani se o to nikdy nepokusili. O obnovu svého státu zde usilovali po celou historii výhradně Židé.

Postoj Zemana k Izraeli lze jen těžko nazvat "rektoskopií". Za skutečnou rektoskopii lze považovat nadbíhání unijním politkům, kteří zavádějí protiizraelská "opatření", například speciální označování zboží.

Je mně líto, ale Váš názor je typickou ukázkou takzvaného "nového antisemitismu".

3 1
možnosti
Foto

Pane Svobodo, zdravím. Posledně trochu ve při;-D, dnes - já mám Havlíčka nadmíru ráda, proto tu citaci- kde se Havlíček nějak sám vypořádáavá se sebou - chválím. Ale potěším Vás... skutečně v e skriptech pro středoškoláky - a je tomu v literatuře věnováno dost - pogromy, nepřijetí a putování tam i tam, věčné nálepkování, věčné odmítání... neobliba na královských dvorech - pravda, s jednou známou milou výjimkou.

Nedávno dávali skvělý dokument o historii židovského národa ... Tu věčnou nesnášenlivost skrz staletími ... lidi o tom moc nevědí. Ono i o tom je leccos v té mé ,, knížce z Toleda,,.... A proto, ani mně se nepozdává šťastné tu zase nálepkovat , kdo kde tahá za nitky, neboť to svědčí o rozlišování.... takže u mě takhle, s článkem...

Zdravím.

1 0
možnosti
Foto

Jste typická ukázka antisemity. Jak někdo nepíše takvou nehoráznou pitomost jak z doby komunismu, že "Židé bývají často šedými eminencemi tahajícími za nitky, v ekonomice, politice i v médiích. Dosáhli například toho, že holocaustu (který byli jistě příšerný) využívají k tomu," tak takovou retoriku používali nacisté a komunisté. Jak to skončilo ví každé malé dítě. Prostě svým uvažováním se řadí na úroveň těchto lidí. Tyto lidé jsou mně odporní. Učili vás to ve škole ?RvRvRv

1 2
možnosti
Foto

Pane Kindle, v mnohém souhlas s Vámi, myslím ale - nehrotila bych to...A také... nevím, jak dnes, ale pan Sláma, spravdlivě řečeno, do své diskuze posledně alespoň vstoupil..čehož si i u něj ( i při značných vykřičnících za mne dnes) - vážím.

U Vás ,, doma,, jsem si nějak nevšimla... A nechce se mi používat žádně hodnocení tohoto... nechci to hrotit;-).

1 0
možnosti
AM

Nu dobrá. Nicméně některá tvrzení moc nechápu. Třeba že židé využívají holocaustu k tomu, aby jakákoliv kritická zmínka o nich byla chápána jako antisemitismus.

Česká republika jako stát a taktéž její občané jsou k židům v drtivé většině přátelsky nakloněni a i z druhé strany panuje velmi pozitivní vztah -- židé jsou v ČR plnoprávnými a platnými členy společnosti a když jsou dotázáni potvrzují, že je pro ně ČR dobrým místem pro život.

Nevšiml jsem si, že by vyšilovali a něco si vynucovali, i když zde působí sice marginální, ale vyloženě antisemitská síla vedená Adamem Bartošem, která otevřeně vystupuje, publikuje a dokonce se běžně objevuje v mainstreamových médiích.

2 0
možnosti
AK

K prvnímu odstavci existuje jako vysvětlení krásná knížka profesora Normana Finkelsteina - Průmysl holocaustu.

A k Adamu Bartošovi, ano, objevuje se v mainstreamových médiích, ovšem nikoliv aby promluvil, ale aby byl všemožně pomlouván.

0 0
možnosti
AK

I když se najdou věci, se kterými nesouhlasím, tak oceňuji velmi střízlivý pohled na věc, tak rozdílný od těch zdejších fanatických Kindlů, Stejskalů, Vodvářků, Hoffmannových, Tydlidátových a dalších. I proto dávám karmuR^

1 2
možnosti
Foto

Jsem ráda za citaci Havlíčka, ne vše je pro mne od něj příjemné slyšet, ale pro mne je geniální i v tom, jak umí brát věci s širokým záběrem vnímání a nějakým resumé.R^

jinak, mně prostě vadí rozlišování... kdo z těch a těch a jak ... znáte tu hru všichni: osoba, zvíře, město, věc .... různí , stejní, obojací.. to člověk tahá za nitky v politice...atd.

:

1 0
možnosti
  • Počet článků 512
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1072x
Psycholog, polyhistor, publicista a spisovatel; zakladatel dobročinného vydavatelství Atelier 89, autor knih Milostné koláže, Základy muškaření a Zapomenutý prorok Tomáš G. Masaryk, editor knihy K.H.B. a T.G.M o svobodném myšlení, spoluautor knih Tomáš G. Masaryk, neomodernismus a Charta 2012 a Věrni zůstaneme. Články publikuje nejčastěji na Aktuálně.cz.

Seznam rubrik