Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Tak nevím...Porovnávat Ježíše a Mohammeda - pokud připustím, že to byly skutečné postavy - mi opravdu nepřijde vhodné. Navíc název článku je poněkud matoucí vzhledem k obsahu. Z obsahu spíše než problém islámu vyplývá jen těžko skrývaný obdiv egocentristy, vraha a pedofila( a to přinejmenším) Mohammeda.

0 0
možnosti

M53i20l71a86n 70R47a77d87e13k

25. 10. 2014 1:13

Dnesni muslimove muzou byt jak drivejsi krestane, ruzni a hruzni. Problem je ze my jsme nabozenstvi zahnali do kostelu, a nase spolecnost uz cirkve neposloucha, leda pri msi. Ale Islam je stale zivy a rozpinavy jako my ve stredoveku.

0 0
možnosti
Foto

Jsem životní neznaboh a nechci se pouštět do teoretických disputací. Takže spíš jen pocitově vnímám křesťanství jako tolerantnější a islám jako nebezpečný a velmi hrozivý právě svým vymezením oproti všem, tedy i lidem nevyznávajícím žádnou víru. Nejde o souboj náboženství, v tom je to porovnání zbytečné, protože muslim jde proti všem "nemuslimům". A ta hrozba mi připadá jak bublající sopka vroucí pod povrchem, kdy výbuch je zcela nevypočitatelný.

3 0
možnosti

Co se týče současnosti a islámských fundamentalistů, plně s Vámi souhlasím. Muslimové však jsou a vždy byli různí.

0 0
možnosti

Vaše výroky jsou značně nepřesné.

Píšete například, že "dokladem Muhammadova pragmatismu je například to, že si vážil žen". Jenže v Koránu je zahrnut verš, ve kterém jsou muži nabádáni, aby své neposlušné manželky bili a vykazovali jim místo na spaní. V podobném duchu je řada Muhammadových výroků, ve kterých ženu přirovnává nejen k poli, ale také k psovi nebo oslovi, což jsou objekty tak nesvaté, že zrušují mužovu modlitbu.

Dále například píšete, cituji Vás: "ve středověku bylo křesťanství ještě netolerantnější a agresivnější než islám".

To je dost zkresleno. Křesťanství se v prvních stoletích po Kristu šířilo zcela spontánně a většinou navzdory pronásledování. Zato islám se rozšříil vpodstatě výhradně vojenskou cestou. Když začnete zkoumat, kam vlastně zmizely původní národy Blízkého východu a severní Afriky, tak zjistíte, že je muslimští Arabové při svém tažení vpodstatě vyhubili. Pokud je někdo zodpovědný za faktický konec slavné egyptské civlizace, tak to jsou muslimští Arabové, kteří pod vedením Amr Ibn al-Áse mezi lety 693 až 700 vyubili více než 90 procent původního egyptského obyvatelstva, tedy Koptů.

Pokud bychom porovnávali autentické zdroje křesťanství a islámu, tak zjistíme, že křesťanské tmářství nemá se zdrojem křesťanské víry, kterým je Bible (úžeji Nový zákon) nic společného. Ovšem násilí islámu je se závazným islámským Slovem (Koránem a výroky Proroka) zcela v souladu. Nejde tedy o analogický vývoj. Tmářství křesťanů plynulo z porušování křesťanských zásad, násilí islámu plyne z Koránu a příkladu Proroka. Zatímco fundamentální chápání Bible vede spíše k pacifismu, fundamentální chápání Koránu vede ke kultu smrti a násilí.

Muhammad je muslimy považován za nejlepšího člověka, který kdy žil, a to přesto že porušil vpodstatě všechny principy desatera. Ježíš, ačkoli je v mnoha ohledech velmi nekompromisní a zlo neváhal jasně, tvrdě a nahlas pojmenovat, je i velmi laskavý a i na kříži se modlil za své vrahy. Tyto dvě osobnosti jsou naprostými protipóly.

6 0
možnosti

Uznávám, že jsem psal povšechně a tudíž v lecčems nepřesně, V zásadě však na všem trvám a nezlobte se, některá Vaše tvrzení jsou víc než přesná - jsou nepravdivá.

0 2
možnosti
  • Počet článků 512
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1072x
Psycholog, polyhistor, publicista a spisovatel; zakladatel dobročinného vydavatelství Atelier 89, autor knih Milostné koláže, Základy muškaření a Zapomenutý prorok Tomáš G. Masaryk, editor knihy K.H.B. a T.G.M o svobodném myšlení, spoluautor knih Tomáš G. Masaryk, neomodernismus a Charta 2012 a Věrni zůstaneme. Články publikuje nejčastěji na Aktuálně.cz.

Seznam rubrik